Yukiko Duke

Moderator, kritiker, författare, samtalsledare mm...

Moderator, kritiker, författare, samtalsledare mm...

TV
Yukiko Duke är ofta anlitad för att tala om litteratur, men även som kommentator kring politiska, sociala och ekonomiska händelser som berör Japan och Asien.
Hon har också varit verksam som litteraturkritiker, reporter och programledare på SVT och SR.

Hon har även varit nöjesreporter för Fuji Television och NHK i Japan.
Yukiko tog magisterexamen i journalistik och sociologi vid Todai (University of Tokyo). Samtidigt arbetade hon som nyhetsankare vid japanska NHK och krigskorrespondent i bland annat inbördeskrigets Kambodja för NHK, SVT och SR.
Radio
Under många år har hon arbetat för japanska NHK och rapporterat om händelser i Norden. Men intresset för säkerhetspolitik och konflikthantering har lett till att hon bevakat flera oroshärdar i Asien.

Hon gör också inhopp i Sveriges Radios riks- och lokalkanaler.
I samband med OS i Tokyo 2021 gjorde hon mycket populära kommentarer om japanskt vardagsliv i Radiosportens sändningar.
Två gånger har Yukiko fått äran att vara Sommarpratare i Sveriges Radio: 1994 och 2011.
Tidningar och tidskrifter
Som frilansjournalist gör Yukiko intervjuer och reportage för japanska och svenska tidningar och tidskrifter, bland annat Vi Läser, SvD, japanska Asahi och Mainichi.

Idag möter du henne som kritiker och recensent i bland annat Svenska Dagbladet.
Moderator, samtalsledare och projektledare
Om skrivandet är en ensam och introvert syssla, är dess absoluta motpol moderatorrollen.

Yukiko Duke tycker om att ägna sig åt båda sakerna: lika roligt som det är att fundera på en formulering, lika underbart är det att få en författare, företagsledare eller skådespelare att känna sig lugn i ett samtal inför publik.

Hon arbetar mycket som samtalsledare och som inhyrd projektledare och producent för olika former av seminarier och evenemang.
Idag är hon bland annat verksam som konstnärlig rådgivare vid Nordens största litteraturfestival, Norsk Litteraturfestival.